Arkiston aktivointi generatiivisten järjestelmien avulla
Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen harvinaiskirjakokoelman materiaalit saavat uuden elämän Siri Bachmannin graafisen suunnittelun projektissa. Materiaalin kauneus sai opiskelijan tarttumaan aiheeseen.
Oppimiskeskuksen harvinaiskirjakokoelma koostuu noin 300 kirjasta 1880–1930-luvuilta, joita käytettiin opetusmateriaalina esimerkkien ja inspiraation tarjoamiseksi opiskelijoille. Muotoilun opiskelija Bachmann tutustui viime syksynä Visual Resources Centren (VRC) avulla Oppimiskeskuksen harvinaisiin kirjakokoelmiin, kuva-aineistoihin ja arkistoihin - ja innostui. "Tärkein motivaationi kokoelman käyttämiseksi projektissani oli materiaalin kauneus. Ymmärsin, että tämä hieno vanha kokoelma on yhä arvokas. Näitä kirjoja ei ole vielä digitoitu, eivätkä ne ole suoraan yleisön saatavilla, joten halusin tuoda ne esille ja aktivoida uudelleen niiden alkuperäisen tarkoituksen toimia inspiraationlähteenä opiskelijoille", Bachmann selittää.
Näyttelyn tulosteet ovat Bachmannin VRC:n residenssiohjelmassa tekemän projektin lopputulos, ja ne ovat nyt nähtävissä Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen tiloissa. Se on ihanteellinen paikka juuri tämän näyttelyn pitämiselle, sillä Aallon harvinaisten kirjojen kokoelma sijaitsee kirjaimellisesti pari kerrosta näyttelytilan alapuolella. "Halusin tuoda nämä hienot resurssit paremmin esille ja innostaa muita opiskelijoita perehtymään arkistoon ja löytämään sieltä jotain hyödyllistä omaan työhönsä", sanoo Bachmann.
Generatiivinen taide ja muotoilujärjestelmät
Bachmannin maisteritutkimuksen painopiste on analoginen, generaatiivinen taide ja muotoilujärjestelmät. Viime kevätlukukaudella Bachmann osallistui Generative and Interactive Narratives -kurssille, missä hän tutustui generatiivisiin järjestelmiin ja innostui niistä. Opinnäyteprojektissaan hän kehitti generaatiivisen järjestelmän VRC:n materiaalien käsittelemiseen. "Generatiivinen lähestymistapa on tehokas työkalu suurien kuvamäärien käsittelyyn. Järjestelmä voi myös tuottaa odottamattomia tuloksia, koska se pakottaa työskentelemään sellaisten materiaalien ja yhdistelmien kanssa, joita tekijä ei välttämättä olisi muuten valinnut ", Bachmann sanoo.
Bachmann halusi löytää materiaalin käsittelemiseen käytännönläheisen, inhimillisen mittakaavan lähestymistavan, joten hän päätti toteuttaa hankkeensa laadukkaalla analogisella painotekniikalla. Hänen tulosteensa ovat inkjet- ja silkkipainatuksen yhdistelmiä. "Kuvien kauneuden lisäksi kirjojen vahva materiaalisuus innostaa minua: ihailen niiden käsityötaitoa, värejä, papereita ja kokoa", Bachmann sanoo.
Oppimiskeskuksen VRC:n residenssiohjelma on avoin Aalto-yliopiston opiskelijoille, tutkijoille, taiteilijoille ja suunnittelijoille. Se tarjoaa pääsyn työskentelemään visuaalisten kokoelmien kanssa projektin tai näyttelyn tuottamiseksi.
Aika: 23.10.–15.11.
Paikka: Harald Herlin -oppimiskeskus, aula, 2. krs ja VRC-tila, 1. krs