Metroaseman julkisivu kuvaa yhteisöllistä kampusta
Skill Shapes -teoksen on suunnitellut Aallon alumni Emilia Ahonen.
Värikkäät hahmot Aalto-yliopiston tulevan metroaseman pääsisäänkäynnillä Otaniemessä näyttävät lähes tanssivan. Niiden takana yhdistyy toisiinsa kolme erilaista, pastellinsävyistä muotoa. Graafinen suunnittelija Emilia Ahonen kertoo nostaneensa yliopiston opiskelijat ja monialaisuuden metroaseman julkisivua koristavan teoksen pääosaan.
– Skill Shapes -teoksen teemana on opiskelijoiden taitojen yhdistyminen Otaniemen kampuksella. Värikkäät hahmot edustavat opiskelijoita ja niiden taustalla olevat muodot Aallon aloja – taloutta, taidetta ja tekniikkaa. Muotojen yhdistyminen kielii yliopiston monialaisesta lähestymistavasta, Ahonen kertoo.
Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi valmistunut Ahonen halusi lähestyä kampuksen metroaseman teosta yhteisöllisyyden kautta.
– Teos viestii yhteistyöstä ja yliopiston yhteisöllisistä arvoista. Myös itselleni Aallossa opiskelussa antoisinta oli juuri se, kuinka opiskelijat kohtasivat erilaisissa monialaisissa ja kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa. Kuva-aihe on kuitenkin muillekin tulkinnoille avoin, hän sanoo.
Ahoselle oli palkitsevaa suunnitella kaupunkitilassa vaikuttava, ei-kaupallinen teos.
– Pidän siitä, että kaupunkipinnoilla esiintyy muitakin kuin kaupallisia viestejä. Olin opiskelijavaihdossa Argentiinassa, missä seinämuraalit värittivät kaupunkia. Ne olivat kiehtova esimerkki estetiikan ja viestinnän yhteisvaikutuksesta kaupunkitilassa.
Ahosen teosluonnos voitti Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijoille järjestetyn kutsukilpailun vuonna 2015. Kilpailun työryhmässä on ollut mukana taiteellinen koordinaattori Tuula Isohanni ja graafisen suunnittelun professori Saku Heinänen Aalto-yliopistosta, sekä fasilitaattorina toiminut asiantuntija Ilona Törmikoski. Teos on toteutettu läheisessä yhteistyössä Verstas Arkkitehdit Oy:n kanssa.
Länsimetron liikennöinnin käynnistyessä ensi elokuussa tervehtii Skill Shapes -teos Aalto-yliopiston metroaseman käyttäjiä osoitteessa Biologinkuja 1.
Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen